ניתוחים בריאטריים

הליך לפרוסקופיה לביצוע ניתוח בריאטרי

לפרוסקופיהלפרוסקופיה (שקיפת בטן) היא טכניקה כירורגית מודרנית השייכת למשפחת הטכניקות האנדוסקופיות, המשמשת לביצוע ניתוחי בטן מסוגים שונים. כמו כן כיום נהוג לבצע את כל הניתוחים הבריאטריים באופן לפרוסקופי.

הטכניקה הלפרוסקופית מבוססת על חדירה לבטן המנותח דרך חתכים קטנים המבוצעים בדופן הבטן שלו ועל החדרת ציוד אופטי המאפשר למנתח להתבונן בנעשה באזור הניתוח באמצעות צג מיוחד הממוקם מול עיניו במהלך הניתוח. השימוש בטכניקה זו נהיה נפוץ בתחילת שנות התשעים של המאה העשרים.

כיצד מבוצע ניתוח בשיטה הלפרוסקופית?

לפני שניתן לערוך את הניתוח בשיטה הלפרוסקופית יש ראשית לנפח את חלל הבטן וזאת על מנת שייווצר מרחב מספק לעבודה. על מנת לעשות זאת מחדיר המנתח מחט חלולה ישירות דרך דופן הבוטן, שתפקידה להזרים פחמן דו חמצני לחלל הבטן. ברגע שבו המחט מפסיקה להרגיש את ההתנגדות של דופן הבטן, מזנקת החוצה כיפת מתכת קפיצית שתפקידה להגן על החוד של המחט שכן ללא כיפת מתכת זו ישנו סיכוי לפציעה של איברים פנימיים.

לאחר ניפוח חלל הבטן בעזרת הגז, מחדיר המנתח דרך חתכים קטנים בדופן הבטן מחטים נוספות דרכן הוא מעביר את כל מכשירי הניתוח. בין היתר מוחדר דרך אחד החתכים סיב אופטי המשדר אותות וידאו לצג הממוקם בחדר הניתוח. בכל מקרה שבו מתרחש סיבוך חמור במהלך הניתוח, שלא ניתן לטפל בו באופן לפרוסקופי, ניתן לעבור לשיטת הניתוח המסורתית, כלומר לבצע חיתוך גדול בדופן הבטן ולנתח בשיטה הפתוחה.

השימושים המודרניים בשיטת הלפרוסקופיה

באופן עקרוני לפרוסקופיה משמשת הן לניתוחים והן לצרכים דיאגנוסטיים. לפרוסקופיה טיפולית משמשת באופן שגרתי לצורך כריתת אדרנל, כריתת כיס מרה, כריתת מעי דק או מעי גס, כריתת טחול, תיקון בקע סרעפתי או בקע מפשעתי ועוד. כיום יותר ויותר ניתוחים מסוג זה מבוצעים דרך הפתחים הטבעיים של הגוף כמו לדוגמה דרך הרקטום או הווגינה וכך נחסכים החתכים.

מה הם היתרונות של הניתוחים הלפרוסקופיים?

השיטה הלפרוסקופית טומנת בחובה יתרונות רבים מאוד על פני השיטה הפתוחה כשהיתרון המשמעותי ביותר בא לידי ביטוי בשני מישורים להלן:

כאבים לאחר הניתוח

מטופלים רבים חשים כאבים לאחר הניתוח, שלא קשורים ישירות לחתכים הכירורגיים והכוונה היא לכאבים המופיעים עד ארבעים ושמונה שעות לאחר ההליך הלפרוסקופי, הקשורים לנוכחות הגז בחלל הבטן. בדרך כלל הגז המוחדר בתחילת הניתוח מצטבר בחלק הגוף שהיה הגבוה ביותר בזמן הניתוח כמו למשל בכתף ימין כשמדובר בניתוחים שבוצעו בבטן הימנית.

בשלב מסוים הגז ישתחרר גם ללא טיפול אך עד לשחרור הגז המנותח צפוי לסבול מאי נוחות. תחושת מלאות או כאבים, במיוחד כאשר הוא יימצא בחלל שבו הטמפרטורה גבוהה יחסית, מה שיגרום לעליה בלחץ הגז.

ראו עוד בנושא:

החלמה והתאוששות מניתוח בריאטרי

יתרונות וחסרונות ניתוח בריאטרי

Exit mobile version