ניתוחים בריאטריים

תזונה מומלצת לקראת ואחרי ניתוח בריאטרי

תזונה מומלצתישנם רבים בקרב הציבור הרחב הסבורים כי ניתוח בריאטרי הוא מעין "ניתוח קסם", המאפשר לסובלים מהשמנת יתר להרזות בקלות ובמהירות, ללא שום מאמץ ולו הקל שבקלים מצדם. אם גם אתם מחזיקים בדעה הזו, אנחנו שמחים לבשר לכם שהגעתם למקום הנכון ופחות שמחים לבשר לכם שמדובר בתפיסה שגויה מן היסוד, שעשויה להיות גם מסוכנת.

"ניתוחים מחנכים"

בקרב אנשי המקצוע העוסקים בתחום הגריאטריה ישנו מושג הנקרא "ניתוחים מחנכים". המשמעות של המושג הלא רשמי הזה היא שהניתוחים הבריאטרים מגבילים את המנותח לתקופה מסוימת ומקשים עליו לשחזר את צורת האכילה השגרתית שלו, אך היכולת שלהם לשנות את דפוסי האכילה לחלוטין, מוגבלת מאוד. למעשה כל עוד המנותח לא ישתף פעולה עם ההנחיות התזונתיות וההתנהגותיות ולא ישנה את אורח החיים שלו ואת דפוסי האכילה שלו, הרי שהניתוח לא ישיג את מטרתו.

התזונה לפני הניתוח

לפני הניתוח יש לגשת לפגישת ייעוץ עם דיאטנית קלינית על מנת לעבור הערכה תזונתית מלאה. אחת הסכנות הכרוכות במעבר של ניתוח בריאטרי מהבחינה התזונתית באה לידי ביטוי בהיווצרות של חסרים תזונתיים מסוימים בדגש על חסרים בוויטמינים ומינרלים. אי לכך, לפני הניתוח יש לוודא שהמנותח לא סובל מחסרים תזונתיים כלשהם.

כשבוע עד שלושה שבועות לפני הניתוח מומלץ להתחיל לקחת באופן קבוע תוסף מולטי ויטמין ובנוסף לכך, מומלץ במיוחד לרדת במשקל כשבועיים לפני הניתוח. במחקרים רבים נמצא כי ירידה במשקל סמוך לניתוח מפחיתה את הסיכוי לסיבוכים ניתוחיים ובנוסף לכך נמצא כי ירידה במשקל סמוך לניתוח תורמת למידת ההרזיה לאחר הניתוח.

בהתאם לזאת, כשבועיים לפני הניתוח, המועמד מקבל הנחיות ברורות לצריכה של תפריט דל פחמימות ושומנים. במהלך התקופה הזו עליו להימנע מצריכה של שתייה ממותקת, אלכוהול, מיצים או כל מוצר מזון עשיר בפחמימות. התפריט שצריך לאכול המטופל לפני הניתוח ניתן לו על ידי הדיאטנית הקלינית שצריכה לאשר את המועמדות שלו לניתוח.

התזונה אחרי הניתוח

אחרי הניתוח הרגלי האכילה של המנותח משתנים באופן דרסטי. בימים הראשונים לאחר הניתוח התפריט מורכב בעיקר מנוזלים צלולים ולאחר מכן באופן הדרגתי ניתן להתקדם למזונות עשירים יותר ובלי מרקם מוצק יותר. ההתקדמות במרקמים מבוצעת כך: נוזלי צלול (מרק צח, מים, תה) – נוזלי ללא סוכר (משקה יוגורט, לבן, אקטימל)-נוזלי עד דייסתי (מרק עוף טחון במעבד מזון, קוטג', גבינה לבנה) – רך (קציצות עוף, דגים, ירקות קלופים ומבושלים)-מוצק.

בדרך כלל המנותח יכול להתחיל לאכול מזון מוצק כחודש וחצי לכל היותר לאחר הניתוח. המעבר בין המרקמים צריך להתבצע בהדרגתיות ותחת פיקוח של דיאטנית קלינית העוסקת בטיפול במנותחים בריאטרים. את המזון חשוב ללעוס היטב, קצב האכילה צריך להיות איטי מאוד ונפח המזון בכל ארוחה צריך להיות צנוע מאוד. אחרי הניתוח יש להימנע ממזונות עתירי שומן, ממזונות עתירי סוכרים פשוטים, ממשקאות מוגזים, ממתקים, מיצי פירות ועוד.

חשיבות המעקב התזונתי אחרי המנותח הבריאטרי

לאחר הניתוח על המנותח להגיע באופן קבוע לפגישות ייעוץ עם דיאטנית קלינית. הפגישות התדירות מיועדות בראש ובראשונה למנוע חסרים תזונתיים מסוכנים אך בנוסף לכך לנטר את קצב הירידה במשקל לאחר הניתוח. חשוב להבין כי אחרי הניתוח המנותח מוצא את עצמו במציאות שונה לגמרי מזו שהכיר מבחינה תזונתית ובדרך כלל קיים בלבול רב, גם במקרים בהם בוצעה הכנה מצוינת לפני הניתוח.

פגישות תדירות עם דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול במנותחים בריאטרים מאפשרות למטופל לקבל את כל המידע לו הוא זקוק ולקבל מענה לכל שאלותיו בנושא התזונתי.

ראו גם:

קריטריונים לביצוע ניתוח בריאטרי

יתרונות וחסרונות ניתוח בריאטרי

Exit mobile version