ניתוחים בריאטריים

בלון בקיבה להרזיה

בלון להרזיהבלון בקיבה להרזיה (Bio Enterics Intragastric Balloon System) הוא הטיפול השמרני ביותר מכל הניתוחים הבריאטריים, כשלמעשה לא מדובר בניתוח בריאטרי כלל. הטיפול מבוסס על בלון המוחדר לקיבה דרך הפה בהליך פשוט יחסית שבו המטופל נמצא תחת טשטוש בדומה לבדיקת גסטרוסקופיה.

לפני הכנסת הבלון מבוצעת בדיקה של הקיבה על מנת לוודא כי היא בריאה ולאחר שהבלון מוכנס לקיבה, ממלאים אותו באמצעות קטטר בתמיסת מלח פיזיולוגית. כאשר הבלון מלא, שולפים ממנו את הקטטר ומשאירים אותו בחלל הקיבה.

סך הכול נמשכת הפעולה של הכנסת הבלון בין רבע שעה לעשרים דקות והבלון יכול להישאר בקיבה במשך חצי שנה לכל היותר. במהלך כל התקופה שבה הבלון צף בקיבה, יש ליטול תרופות להורדת רמת החומציות של הקיבה על מנת להפחית את הסיכוי לפגיעה בשלמות הבלון.

האם הטיפול כרוך בסיכונים?

הטיפול לא כרוך בנטילת סיכון רב שכן גם אם הבלון דולף ובעקבות זאת מצטמק, הרי שברוב המקרים הוא פשוט עושה את דרכו במורד מערכת העיכול ונפלט החוצה בצואה. מאחר ובמקרים מסוימים המטופל כלל לא מרגיש שהבלון נפגע, נהוג כיום להוסיף לתמיסת המלח צבע מלאכותי שגורם לשינוי בגוון השתן במקרה של דליפה לכחול ירקרק.

במקרים נדירים מאוד הבלון המנוקב יכול לגרום לחסימת מעיים ובמקרים האלו יש לבצע ניתוח חירום על מנת לחלץ את הבלון במהירות.

יש לציין כי לטיפול ישנן גם כמה תופעות לוואי שליליות. השכיחות שבהן כוללות בחילות והקאות שעשויות להימשך מספר ימים לאחר החדרת הבלון. עם זאת, לאחר תקופת הסתגלות בת כמה ימים, בדרך כלל הבלון כבר לא מורגש והמטופל יכול לחזור לחיי השגרה.

כיצד משפיע בלון בקיבה להרזיה על הירידה במשקל?

בגדול ניתן לחלק את הניתוחים הבריאטרים השונים לשלוש קבוצות מרכזיות להלן:

בלון בקיבה להרזיה הוא טיפול רסטרקטיבי שכן כאשר הבלון צף בתוך הקיבה, הוא תופס חלק נכבד מהנפח שלה. בעקבות זאת, כמות המזון שניתן לצרוך בכל ארוחה נמוך יותר בהשוואה לנפח המזון שניתן לצרוך כאשר הבלון לא נמצא בקיבה. לפי מחקרים שנערכו במטופלים שעברו את ההליך נמצא כי בחצי שנה של טיפול מתרחשת בממוצע ירידה של 5-9 יחידות ב – BMI.

האם טיפול בלון בקיבה להרזיה כלול בסל התרופות הישראלי?

נכון להיום (2015) טיפול בלון בקיבה להרזיה לא כלול בסל התרופות הישראלי, ככל הנראה על רקע העובדה שהוא לא אושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA). עם זאת עדיין ניתן לעבור אותו אם המטופל מוכן לממן את ההוצאות בהן הוא כרוך מכיסו הפרטי. את הטיפול ניתן לעבור למשל במרכז הרפואי ת"א על שם סוראסקי שבו מציעים למטופלי המרכז לעבור טיפול משולב הכולל את האלמנטים הבאים:

מדוע לא ניתן להמשיך את הטיפול במשך יותר מחצי שנה?

לאחר חצי שנה הבלון בדרך כלל נשחק ולכן יש לרוקן אותו באופן יזום בהליך הזהה לזה שבו הוכנס לקיבה: כאשר המטופל מטושטש מחדירים קטטר מיוחד לריקון הבלון וכאשר הוא מרוקן לחלוטין, שולפים אותו באמצעות מלקחיים.

Exit mobile version